Monday, June 4, 2012

SUDOKU boleh mencegah penyakit Alzheimer??

Assalamualaikum...

sape kat sini suka main sudoku, angkat tangan!!!
yaw...sape yang giler sudoku ni memang awesome okay.
so...ape kejadah nye sudoku ni?

NAH! NI LAH SUDOKU!!!
A typical Sudoku puzzle grid, with nine rows and nine columns that intersect at square spaces. Some of the spaces are pre-filled with one number each; others are blank spaces for a solver to fill with a number.


well, sudoku ni secara ringkasnya permainan puzzle.
korang perlu menyelesaikan nombor-nombor yang sepatutnya.
tapi ingat! dalam setiap baris lajur dan melintang dan juga kotak

tak boleh ada nombor yang sama taw!
nombor yang digunakan adalah 1 sampai 9 je.
sikit je kan??? hehehe....

so, disinilah masalah bermula dan korang harus
berfikiran secara kritikal untuk menyelesaikan masalah ini.
sudoku ni ada level nya sendiri.
kalau yang tahap expert tu...fuhhh!!! berhari-hari...

sudoku ni boleh membantu sel-sel otak kita aktif...
yelah...nak solve puzzle ni bukan senang yaw!
Boleh meningkatkan kemahiran penyelesaian masalah
dan yang penting boleh mencegah penyakit Alzheimer!

roughly...symptom alzheimer ni adalah kekeliruan, keresahan dan agresif,
perubahan mood, masalah dengan bahasa dan hilang ingatan jangka panjang.
so...jom main sudoku!!!!

NAH! ni jawapannya okay... kan korang pulak yang bad mood
sebab tension nak solve sudoku ni.

The previous puzzle, solved with additional numbers that each fill a blank space.


p/s: esok aku dah start exam... bila tension study aku main la sudoku ni...
result nye... makin tension aku kalau lambat nak solve benda ni... ape pun...
good luck okay!

2 comments: