Thursday, May 24, 2012

nikmat stress

Assalamualaikum...

dengan tahi mata bertempek-tempek beria nk update post ye.
bukan apa... esok aku nak balik rumah lah. so apa kaitan dengan stress.
wahai budiman sekalian...
sebelum balik, perlulah adinda menyiapkan tugasan yang deberi
oleh pensyarah-pensyarah semua. hari ini ada ujian jadi stress dibuatnya.



dengan berbekalkan semangat nak balik, dan tekanan yang melampau...
cewahhh...over pulak... jadi siap lah tugasan tersebut,
hati ini gembira tidak terkira, jantung berdegup kencang sambil perut berkeroncong...
lapar lah..apa lgi... lepas bangun tido aku sembahyang subuh, then mengadap laptop ni lah.
bukan main susah aku perah otak ini, nasib baik lah ada ciput-ciput je idea yang keluar.
bak kata pepatah, sikit-sikit lama-lama jadi bukit.

nikmat stress ini tidak terkira. kerana apabila kamu stress,
segala urat saraf dan otak kamu akan melakukan kerja dengan lebih cepat dan fokus...
nah... hasilnya...dapat lah aku menyiapkan assignment dalam satu malam sahaja.
walaupun waktu yang sebenarnya adalah 2 minggu.
jadi jangan benci apabila stress datang.
teringat daku kata-kata ustazah dulu.
segala apa yang berlaku ada hikmah dan nikmatnya.
contohnya berak...walaupun ianya busuk,
tetapi korang dapat rasa nikmatnya selepas settle kan?
so, jangan dihina orang yang kentut tu.
kalau tak sakit la perut tu... kalau tak berak...
rosak la sistem pencernaan anda-anda ye...
amboi...lebih-lebih pulak analogi aku nih.

okey...jangan lah kamu jadi tidak keruan oleyh ayat ku ini.
memang diriku tidak tentu arah sudah kerana teringatkan rumah.
sampai nk buat petak untuk report pun diriku menyuruh presiden yang buat.
terima kasih ye ari! tanpa kau tak siap report aku.
pada sahabat handai yang kena tengking...maafkanlah aku... hehehe
lain kali jangan dikacau tebuan yang tak sabar nak balik rumah.
jadi kita jumpa time exam ye semua... aku study week kat rumah kejap.

p/s: good luck kengkawan!!!!

Wednesday, May 16, 2012

awak di denda :(O!

Assalamualaikum...

3 tahun yang lepas....
diriku bersama warden asrama iaitu puan dot...dot...

wawa... minggu ni awak tak boleh balik!
nape cikgu? [wat muka baik giler la time nih]
sebab saya nak denda awak kat perjumpaan budak-budak asrama malam ni?
sebab cikgu???
sebab result awak rendah...tak sedar ke? awak tu SPM tahun ni....
lagi pun... bukan awak sorang je yang kena... 
budak-budak yang seangkatan dengan awak pun ada sama...
what!!!! mulut ternganga.... alah...cikgu ni...
[muka tunduk....tak puas hati la weyh]
cam mana ni....dah la weekend ni sedara aku nak kahwin...
spoil ah... tak dapat ler jumpa adik dia yang hencem tahap cipan tu....
alaa....ok lah cikgu....saya tak jadi balik rumah lah...
hmmm..jumpa malam ni...

bila masuk je dorm... aku nangis sampai basah bantal peluk aku tu...
siap boleh perah lagi...(okay...itu tipu...nangis gitu-gitu je)
aku nak balik rumah la.... sob...sob..sob...

pada perjumpaan tersebut...
nama aku kena panggil naik atas pentas...antara yang terawal kot...
well..tepuk tangan semua.... wahaha!!!
biasa la...cikgu tu panggil start dari tingkatan 5 ke bawah...
kena la tunggu adik-adik junior yang seangkatan dengan aku.
wat muka confident giler macam nak terima anugerah...
budak-budak lain dah menanti dah kat atas.
nasib baik ada la kawan sorang dua...

okay... menjadi tumpuan umum ye kengkawan


ko tahu apa aku rasa????
malu weyh!!! atas pentas pulak tu... depan semua orang...
lagi-lagi depan musuh ketat... patutnya musuh aku tu kena naik.
tapi sebab dia dikasihi la kot...cikgu tu tak panggil pulak nama dia.
aduh!...sakit hati giler masa tu
aku rasa nak buat-buat sawan pun ada.
adoi la... sadis sungguh!

then...selepas peristiwa tu....
aku tekad tak nak naik atas pentas tu lagi
aku nak beat semua budak-budak yang wat muka poyo tu.
dan Alhamdulillah... aku dapat score masa exam mid year...
trial spm pun aku score...  berbanding budak-budak yang tak naik stage tu....syukur...
lepas SPM aku ada jumpa puan warden tu...

korang tahu dia cakap ape?
sebenarnya...saya buat macam tu bukan nak malukan awak.
saya sayang semua anak murid saya.
yang paling kerap kena marah dengan saya, yang tu lah yang saya paling sayang
saya just nak push awak supaya study dengan lebih serious.
kalau tak...awak tak akan progress. main je lebih...

alolo...terharu la pulak... siyes rasa nak nangis je...
so, setiap apa yang terjadi ada hikmah di sebaliknya...
kalau lah cikgu tu tak denda aku, mungkin aku tak dapat score SPM aku masa tu.
setiap apa yang cikgu kita buat... mesti ada kebaikannya.
jadi hormatilah guru anda, kerana keberkatan dalam menunutut ilmu adalah dengan restu guru.

SELAMAT HARI GURU KEPADA SEMUA CIKGU YANG TELAH BANYAK
MENGAJAR SAYA UNTUK BERJAYA. luv u all cikgu...

Tuesday, May 15, 2012

semua kerana dia!

Assalamualaikum...

Dalam 2-3 hari ni.. aku tido tak lena...
makan tak lalu.. betul tak lalu...nasi 3 senduk je...
semua nye kerana dia...
ohhh...sayyyanggg...


Dah lama dah aku pikir pasal dia...
tapi... tak tahu macam mana nak dapatkan...
jadi... berangan sambil meleleh air liur je lah...
ok...lap air liur tu,,,

kepada si dia...sabar lah ye...
nanti aku banyak duit sikit...
aku bayar duit hantaran nak dapatkan ko...
ye... layak apa walaupun aku pompuan...

jadi...ada sesape nak tolong aku dapatkan si dia tak???

nak kenal tak si dia ni?

okey2...malu giler nak tunjuk rupa dia ni...
[tutup muka...malu!!!...]

jangan berkenan plak tau!
eeee....nervous ah...

drumroll!!! dum...dum..dumm...

TADAA!!!!!







Inilah rupa si dia yang aku nak!!!!!
nk wat pe? saje...nak wat asam pedas....

alah... actually aku ni suka melukis....
walaupun lukisan tu "cantik" kalah budak tadika...
and mak cik joyah pun confirm pengsan tengok lukisan aku...
tapi aku nak jugak lah....

so, ade sape2 nak tolong dapatkan benda ni untuk aku tak???
amboi...main mintak je ye...
nak mintak dekat abah aku..nanti dia bebel...
kan laptop dah ada...sama je function and bla...bla..bla...





jadi...untuk memujuk jiwa yang gundah gulana ini...
main la benda ni ye... sama besar je dengan tab tuh...
adik aku ada yang warna biru...
nanti nak pinjam dia punyer...

dah la... nak sambung tido... nak mimpi pasal si dia ni...

Saturday, May 12, 2012

jadi zombie...



Assalamualaikum...

so, suspen tak title eden? lama jugak la eden tak update blog ni...
bukan apa... eden busy la haih...
post ni cakap negori eyh... sebab eden baru balik dari negori sembilan nih.
maklum la, ada program anjuran universiti kat sana.
eden dapat mak dengan ayah angkat kat sana tau.
eden pulak kena paksa mengoca ikan keli...
mengoca tu tangkap ikan guna tangan dalam lumpur.
geli sungguh eden... tapi tak pe lah, pengalaman baru ( biarpun eden kena paksa)...
nak cakap negori lebih-lebih eden tak tau.. sobab eden ni kelantanese ok.

so, this past few days... or weeks maybe... I've received a lot of assignments.
And i think about it a lot... tonight, as usual... i have to stay up to finish up the assignments.
even though i have finished some of the assignments, i still have tones of it!
give me a rest please!!!

then the result of stay up for this past few days... i have eye bag
and of course a dark circle under my eyes...
i've become zombie then...

yo lah eyh... macam zombie la bila cakap lain and tulis lain...
eden makan pun tak lalu... hari ni breakfast, lunch
and makan malam eden pukul 5.00 petang.
konyang eyh... jalan pun tak betul dah eyh... macam benda ni...

ni eden ambik mr.zombie dari google. 

nampak tak cara zombie ni jalan. eden jalan cam gini la sekarang... 
jalan straight tak peduli la sape kat sebelah. 
eden mintak maaf la kengkawan kalau muko eden ni muka cam gini je...
eden memang gitu kalau fokus terlebih... keh keh keh...
padahal...sebab tak cukup tido...

jadi... ni jo la cerito eden aih... kito jumpo lagi di lain post.
wassalam...


p/s: exam is coming soon... i need to strive hard for this!