Monday, December 31, 2012

end year random post!

Assalamualaikum

hi there, here is my last post for 2012!
ehehehe... well i'm in study weeks mood now.
exam is just around the corner! help me please!!!
urghh...exam = stress= what a worse combination

so, to cope with the situation
i'm eating this! yeah, i'm eating it right now...




chocolate can make you cool
i mean it will helps you to reduce stress.
well...as we studies we need some glucose to stimulate our brains!
as for me, when i'm study for like hours...
i'm getting hungry faster than normal days...
uh...so, what i need is this!

so guys,,, happy new year 2013 and all the best.
and to my dear friends... best of luck for the exam!
muhehehe....

Thursday, December 13, 2012

i'm getting worse!


Assalamualaikum

I come back again. Well u know my English is getting worse. My grammar also is so bad~
Hahaha… it wasn't sooooo good!

Last Wednesday I have a group presentation for S&T. There are 3 members in a group and  I'm a first speaker. My part was suck. Yeah… because I'm not doing it so well. I became a loser. Boooo. I can't even look at my audience which is my classmates as I speak. Oh yeah. Two times loser… before the presentation I have made a short notes about my parts. Well its not going smoothly. Because I can't even get a grips to hold my notes! I trembled!!! . Oh…no, it’s a shameful moment. And one more thing, I suppose to present it in English. Somehow I choose to speak in Malay. Well it is not wrong to present in Malay, but most of my juniors are doing their presentations in English which is good! I know…  that's really really sucks!
Why you juniors are so damn good in English! And I'm here getting worse. To make it worsen… I just doing my part as fast as possible. My friends said my voice came out slow and not loud enough to make people listen to me. Shameful! When I'm the audience I'm laughing so hard. Duhh…
Oh…FYI, S&T class is an elective class which means it's not my core subject. So that's why I've been mix up with juniors and seniors… yeah… there's a course that takes four years to end (I mean for senior things).

I better be invisible. Please… make me a member of fantastic four. I want that superpower of being invisible! Anyways… practice makes perfect! Hey… anyone out there. Is there anyone of you who want to teach me how to speak in English well?

Ohhhh… well, today I have thesis class. I've got new knowledge. My lecturer said we students should just write anything that come in mind. Anything! Whether it is rubbish or not, just write… that is the way how to force yourself to get a good ideas. In that rubbish typo, maybe there's a really good one. Hahaha! I love her suggestion! That looks like its gonna be fun.

Saturday, December 8, 2012

its just so... so...

Assalamualaikum

hi there, i literally come back. well the torture weeks slowly comes to the end. phewww...
there have been a lot of assignments! i can't even remember what i have been doing all this semester.
duhhh~ but there are some more. somehow... i'll manage. with all never ends assignments that came up, i've been doing a really sloppy works, oh... that's really bad. sorry prof... no~ sorry to myself.
and about the thesis things... i'll tell about it later... it's gonna be a really interesting projects and torturous.
hahaha....well i don't know when will i log in to this blog again. but i will. i just need times,
sorry for not so interesting story. its just so random since i write to please myself. 

Saturday, November 3, 2012

A soft touch

Assalamualaikum

hi fellas... just now i was listening to traxx.fm
well i just know that traxx.fm have an Islamic session.
i think it was from Jakim.
sorry i'm noob.
well there's a woman who talk about Qur'an and hadith.
normally i will shift to another channel when the DJs talk.
somehow.... this time, its attract me to listen more until its finished.
as i was listening... i come to reflect myself.
there's a lot of things that i don't know.
as the woman read the translation from Qur'an and hadith,
i feel touch. something soft and well i don't know what it is.
but, i want to know more...
i think i'm not good enough.
there's a lot that i need to learn.

"And whatever of blessing and good things you have, it is from Allah"
                                                                            [Qur'an 16: 53]

Reflect upon yourself, your family, your friends, and the entire world around you.

"They recognize the grace of Allah, yet they denied it"
                                                   [Qur'an 16: 83]

Subhanallah...may i become a blessed Muslimah.

Friday, October 12, 2012

A Leopard Can't Change His Spots

Assalamualaikum...

well guys... it has been months since i update my blog
i just can't make it...hihihi
there's a lot of things that happened.
homeworks, revision, pack schedule, thesis, supervisors for thesis,
data hunting and bla bla bla...
i'm getting insane here!!!

there's a dark side of becoming senior.
yeah...maybe you are getting close to graduate.
but... you've got to do everything on your own.
expected the unexpected

A leopard can't change his spots- means you cannot change who you are.
a behavior can't be change for just one night people.
so you can't expect someone to change so fast.




a lot of unexpected things happened~
and guess what?
i don't like it.
somehow as the words goes...
once you choose your way, just take all the risk and go die with it.
*sigh~

i don't really know people...
somehow... i do really believe that
thinking in a positive way does matter
because the good things will come later.
just have a faith to Allah.

Thursday, September 6, 2012

playground anak tikus


firstly aku dengar bunyi ketuk-ketuk kat dalam bilik aku.
lepas tu aku terdengar pulak bunyi benda jatuh.
dek kerana mengantuk aku tido je.
tak kan hantu pulak kan?

tiba-tiba dalam pukul 4.30pagi aku rasa ada benda bergerak-gerak kat tangan aku.
what the? lipas ke? aku bukak mata and guess what! benda tu cepat giler lari.
lepas tu aku tekad nak berjaga
benda ape la yang mengganggu tido aku ni.
beberapa minit kemudian....

hah! dapat pun aku tengok kau.
anak tikus rupanya... eee..kau bayang lah macam mana.
kuang ajar punye anak tikus lepak kat bilik aku.
setahu aku tak pernah-pernah ada tikus dalam rumah ni.
haishh! tak kan nak ketuk bilik parents aku pagi-pagi

tikus ni say hi? boleh pulak kan

so, aku kena lah bertindak sendiri.
aku cuba pukul si anak tikus ni dengan kayu.
tapi tak dapat eh...
boleh pulak dia main hide and seek dengan aku
macam playground dia pulak
aku nak tido pun tak lalu.
at last aku buka tingkaup luas-luas.
lepas tu aku dah tak dengar bunyi tikus tu lagi

esoknya aku bagi tahu mak aku.
mak aku pun cakap benda yang sama, 
mana pernah ada tikus lagi dalam rumah ni
bila keluar kat laman rumah, memang ada anak tikus tu
tapi dah di tangkap oleh kucing yang melepak kat rumah aku ni.
aishh...lepas abah aku pergi kerja aku sambung tido kat bilik mak aku.hehehe
eee...trauma aku nak tido.

maybe anak tikus tu datang dari semak kat belakang rumah aku tu.
orang kat situ dah tebang semua pokok dan bersihkan semak tu semua.
boleh pulak dia datang rumah aku ni.
nasib baik kecik je tikus tu...
lepas ni aku beli racun tikus banyak-banyak!

p/s: tikus kat kl sama saiz dengan anak kucing. hmmm...kau bayangkanlah sendiri...

Friday, August 17, 2012

IFTAR with gadis Comey Lotey...

Assalamualaikum...

hai geng... pada jam dan waktu ini aku bernasib baik sebab line internet kat rumah tok nenek aku ini ingin berjalan laju sedikit. tapi tak sampai separuh dah semput. jaga kau! nanti aku guna server lain.

okay..sebelum bulan pose ni meninggalkan kita, aku nak update sikit pasal aku pegi berbuka pose dengan kawan-kawan skolah aku dulu. masa kejadiannya jumaat dan sabtu lepas, tapi aku baru ada masa nak menconteng. Ingat tak entry aku pasal geng yang suka wat hal kat skolah dulu? hmmm... dah besar gedabak dah semuanya, tapi ada jugak yang ketinggiannya dok bertenggek kat takuk lama.

kawan aku si mek yam dan mirah telah menyediakan tempat penginapan bertaraf lima bintang yang merupakan rumah sewa a.k.a hostel yang dibayar setiap sem. huhuhu... mereka mengumpulkan semua rakan-rakan dirumah tersebut sampai ada yang kena tidor atas lantai kerana taraf bintangnya terlalu tinggi.

jadi gadis-gadis ini yang telah lama tidak ketemu telah berbual, berceloteh dan bergosip sehingga tidak bangun sahur. heh! padan muka sebab over excited berbual. ko ingat macam hostel dulu-dulu ke? jadi, pada hari pertama mek yam telah memasak untuk kami. Terima kasih daun keladi mek yam, lain kali masak lagi ayam. then second day tu kami beriftar pulak di food vilage bersama kawan-kawan yang lain. nak citer banyak-banyak pun tak habis. jadi kita tengok gambar lorh~


juadah masakan kengkawan. bersederhana je.

iftar di food village

lauk pauk yang perlu di grill

pilih banyak mana lauk yang anda mahu!!!

lepas habis makan, melepak kat lapangan terbang sambil tengok flight turun

posing for the sweet memories~

sebenarnya kami dok tengok flight turun sambil nak hadamkan makanan tadi. Rules kat food village tu, korang boleh ambik banyak mana makanan yang korang nak dengan harga yang telah ditetapkan. TAPI! korang perlu habiskan semua lauk pauk yang dah diambil tu, kalau tak korang kena tambah bayaran untuk makanan yang tak habis tu. tak boleh bayar, sila basuh pinggan. hahaha!!! bagus la... elakkan dari membazir~~Nak termuntah kami ni nak habiskan semua lauk tu sebab rambang mata ambik lauk banyak. hehehe...jadi next time tak boleh tamak okay!

Monday, August 6, 2012

Giveaway by Vivacious Epicene

tekan sini kalau nak join
slogan:

Wangian menjadikan diriku bertambah yakin dan memberikan keselesaan untuk melakukan aktiviti harian. Wangian juga menjadi salah satu ciri-ciri yang menunjukkan peribadi pengguna samaada agresif ataupun lembut. Selain itu wangian dapat menstabilkan hormon pengguna dan dapat membantu pengguna menjadi lebih tenang dalam menghadapi situasi-situasi tertentu. Dengan wangian yang lembut, senyuman akan bertambah menawan dan memikat.

tags:


Thursday, August 2, 2012

Zaman sekolah bertingkat-tingkat &Kad raya

Assalamualaikum...

Masa aku menyepahkan bilik aku tadi
aku terjumpa kad raya lama yang kawan-kawan aku bagi dulu
jadi aku nak bercerita kisah kad raya zaman  muda mudi aku dulu
Uh..tak lama…zaman aku skolah bertingkat-tingkat la aku nak citer ni
Citer aku ni bleh wat hikayat pun boleh
Okay chill ~

 masa zaman aku skolah bertingkat-tingkat tu,
Aku ada geng yang memang lepak giler…
Sempoi seh… wat jenayah je bebudak tu..
Bukan jenayah berat pun…
Setakat langgar peraturan sikit-sikit je..
Paling berat kena panggil dengan warden hostel je..
Budak luar bukan tau perangai budak-budak hostel ni
Punyer la perahsia warden ni. So, time sekolah rekod kita orang bersih
Masuk hostel… jadi budak jenayah . Sadis r~
Kau tau ape yang geng2 aku buat???

  • Potong barisan time ambik makanan dekat dewan makan .Cian junior…muka macam tahan sembelit je sbb senior yang suka potong barisan Alah…kita orang masa jadi junior pun macam tu…chill r~
  • Escape dari solat berjemaah. And off course kena tuduh xsolat skali. Amboi…yang tukang report tu…kau nak join skali kerr?? mana tau kami xsolat?  Sbb mulut laser kau la kami slalu escape. Panas tengok kau la
  • Panjat pagar kompleks sebab nak shortcut kan jalan untuk jogging. Bukan main ketua aspuri marah kan kita orang.kahkahkah!!! Aku tau kau tak dapat nak panjat kan, sebab badan kau kan??? Eee….
  • Bising time prep. Dah buhsan yang amat…tak kan ler nak diam je. Dah nama study ramai-ramai. So kita buat group discussion ler. Ade jer gediks-gediks yang suka kantoikan kita orang ni. poyo je...
  • Hah! Apa lagi?hmmm bagun lambat pergi skolah… nak pergi awal buat apa?
    Skema giler! kumpul satu hostel ramai-ramai then baru pegi skolah sama-sama.
    Eeee…kalau semua awal, sape yang jadi tukang lewatnya?  "hero tak gaduh boh!" lepak r~

Arrr…sudah..dah lari lintang pukang dah dari cerita asal..

Okay…kita kembali ke jalan yang benarrrr…
Walaupun budak-budak tu nampak macam hati batu,
muka tak de perasaan, Tapi jiwa blues tue…
Masa aku skolah bertingkat-tingkat dulu, slalu kena  puasa kat skolah
Aishhh…meroyan aku sahur dengan lauk sejuk… biskut kering lagi sedap taauuu~
Lepas tu, dekat-dekat nak raya skolah baru nak cuti .
Budak-budak pun apa lagi…mula r packing nak balik rumah,
Lepas tu g bilik kengkawan nak mintak maaf…
Time diaorang tinggalkan beg tu lah ada je
budak-budak tu selit-selit kad raya dalam beg…
Yang baik hati pulak bagi duit raya skali…
Amboi..nak tunjuk kaya lah tu… ko ingat ko tu dah kerja nak bagi duit raya sgala.
Skolah pun tak habis lagi...Skema je bagi duit raya kat kawan-kawan. 
ucapan ikhlas pun dah baik punya la~
Tapi walaupun aku dah habis skolah bertingkat-tingkat,
 and now dah kena blajar tahap darjah pun.
Aku still simpan kad yang korang bagi tau. Sape kata aku tak de perasaan hah?
uishhh, jangan tak tauuu, sentimental dan bermental-mental aku nih.
Benda orang bagi…kita kena appreciate kaannn~
See…the prove!




















p/s: aku rindu giler kat korang semua. hope our friendship never end...

Monday, July 23, 2012

malam yang sunyi

Sedang aku merenung dinding bilik ku di malam hari, 
sebelum melapkan mata...
Aku terdengar bunyi… cit..cit.. Cit~ cit... cit.. cicit..cicicit....
dari perlahan semakin kuat bunyi nya.
Nadanya makin laju… aku merenung dinding bilik ku tanpa berkedip
kenapakah ianya di situ???
jenuh aku memikirkan sebabnya...



Ada dua makhluk yang sedang melekat di dinding bilik aku
Sekejap bergerak ke kiri, sekejap bergerak ke kanan
Apa niatnya berada di situ???
Aku perhatikan lagi gerak-geri makhluk tersebut


fikiran ku berputar laju....









O0ooo..sedang berchenta rupanya dua ekor cicak ni..
Gaya macam remaja lagi cicak tu… 
agaknya belum cukup umur lagi.
Kecik je badan dia.
aishhh...kecik-kecik pun dah pandai kau nk bercintun segala ye
Bosan aku tgok cicak tu.aku pusing mengadap laptop.
Bila aku pusing balik…ishhh! Dah hilang la pulak cicak ni.
Ajak makwe dia dating tempat lain la tu.
Adeh… kan dah boring balik.
Nak tido pun tak ngantuk lagi...
hmmphh...terpaksa aku bukak lagu.








Sunday, July 22, 2012

result dah sampai rumah!




heh! result exam dah sampai rumah.
ingatkan aku nak sambut dulu postman yang hantar
tapi pn.ma dah ambik dulu result aku.
tak aci la ma!!!
beliau buka dulu result aku.

tapi tara apa.
lain kali aku bertenggek kat tangga tunggu pak cik postman.
urghhh! pasal result~ okay la...
pass semua... syukur...
tapi yang paling besta tahap KLCC
budak coursemate semua nya score....
tahniah geng~ pointer naik tue~

hah! dah la. aku pun tada idea nak mengarut.
bulan puasa ni + cuti sem = tarak tau nak buat apa ney~
tapi aku rindu geng skolah lama la~
nak ajak lepak and makan-makan...
bulan puasa la pulak.. 
lepas raya eyh! nanti la plan okay.

p/s: doa-doa la supaya aku ni rajin study. amigossss!!!

Wednesday, July 18, 2012

APA DAH JADI???


Assalamualaikum…

Well it has been a while since I update my blog.
So, what happened after the exam???
Hey…I'm a busy girl okay, so many things to do~

Okay… let's move on
Actually I have a fieldwork for two weeks.
You can consider that as a sort sem.
Hmm.. It was a short sem because I have to register the course.
I have to stayed at the 3rd college…
And guess what… WIFI dia laju giler….
Kah..kah…kah….
Internet laju pun aku bukan ada masa nak update blog
Lepas buat survey kena la analyze data…
then discuss  macam mana nak dapat result yang terbaik
Of course kena buat report okay!
So… aku memang tak de masa "free" sepanjang fieldwork tu.

That fieldwork help me and my coursemates a lot. 
We have been brought to some agencies
Sambil tu ada  jugak usha-usha  peluang nak buat industrial training !
Ada some agencies tu buat aku terfikirkan idea untuk tajuk thesis nanti.
Thanks for that… tapi tajuk tu still dalam pertimbangan.
Aduh~ banyak kena fikir ni.

Well masa fieldwork ni jugak aku belajar nak communicate dengan public
Bukan senang seyh nak dapat data dari research sosial ni…
Macam-macam ragam mereka tu.
Ehemm..actually klau nak citer aku rasa banyak lak pulak…

So enjoy the moment!


1st agency: DBKL.


Hah! ko jangan ingat DBKL angkut sampah je weyh...
ni, dia orang buat kawalan trafik. jangan ingat tak de orang perhatikan
korang dekat jalan raya tu tau... ni DBKL pantau jalan-jalan kat wilayah tu semua.


yeay! orang DBKL baik... belanja kami makan... best giler lah!
hahaha!!! jom melatak~




ni plak kat Alam Flora. canggih sungguh mereka ni. nak tau kenapa?
tengok gambar bawah... :p



well...apa yang encik ni terangkan adalah pasal GIS.
benda yang kami tengah belajar lah. software ni digunakan untuk wat peta.
lepas tu alam flora gabung dengan autocad untuk dapat grafik terbaik bagi projek dia orang.
aku rasa nak kerja kat sini lah!!! mantop! practical dapat elaun weyh...ehem...suka 1000X





posing dekat perkampungan orang asli.



sesi interview dengan keluarga orang asli.



hmmm...lepas wat survey ni lerr kerja kami. analyze data.
ada gaya macam computer programmer tak? uweekkk!!!
tak pe..perasan sesikit je kan...


ni dekat FRIM, masuk hutan and canopy walk.
bagai nak pengsan aku berjalan dalam hutan ini. penat wooo....




last day! hari presentation. terima kasih kepada akak tutor
sebab belanja kami kek secrete recipe!!! hehehe... aku suka! sedap~

okay...maybe korang perasan la kot... dalam gambar ni tak de laki kan.
memang pon... batch aku TAK ADA LELAKI weyh!!!
hah! jangan wat muka terkejut sangat.
actually dulu ada la seorang budak laki ni. tapi dia dah tukar course.
reason dia...hmmm susah aku nak cakap. malu kot sebab dia sorang je laki.
tapi junior kita orang banyak la pulak budak laki nye...
batch aku ni, entah ke mana lah budak laki nye pergi.
hahaha...tapi tak pe. ni la batch SUPERWOMAN...kah kah kah...

tapi fieldwork ni kira best la jugak walaupun penat yang amat.
sebab benda ni dapat merapatkan lagi hubungan antara kita, coursemates.
korang memang sporting giler lah...


p/s: sebenarnya ada banyak lagi gambar, tapi nanti overload pulak kan... 
     (padahal nak cover yang aku ni malas nak upload gambar banyak-banyak)  :p

Sunday, June 10, 2012

never give up!

Assalamualaikum

well, for you information...
this few weeks most of the university students are hit by exam fever.
every students are busy and you know lah what's in their mind.
such as... " i wanna score this semester and make my parents proud" and bla...bla...

however...as the time goes... its getting weaker...
yes, the spirit of studies...
i don't know...maybe it's just my feelings.
or maybe its just me that have a thought like that.
i have done  two papers... and guess what?
the feeling of frustrated like i have at the matriculation...
its getting back... it's like...oh god...
am i ever study?... or am i getting fool or something?...
what happened to me that i can't answer such a simple question?

am i ever learned this??? hey... wrong question..
its difficult!















oh this girl.. you're grumble too much....
well, i need to cast out all the negative emotions in me.
mira, my dearest friens said, you must never give up wa.
and someone said.... " banyak tu yang kita usaha, banyak tu jugaklah yang kita dapat"
its really hit me you know... maybe my effort are not too much to get a good results
and there's a words like... "your effort will never betray you".
okay fine... i'm trying here... just please...pray for me...


well... i'm like this right now.
and it's just the same... with the mp3 and junk food there...
it's look...hmmm...how to say it...hopeless? maybe...
2 paper yg dah lepas tu really spoiled my mood.
ohhh!!! please la....

p/s: mum i really trying harder to make you proud of me.