Sunday, November 27, 2011

fieldwork at Bukit Cerakah

19/11/2011 adalah tarikh fieldwork aku... hari sabtu beb~
that was the first fieldwork ever since aku 2nd year ni...
[1st year pun ada... dekat je... malas nak ambik gambar]
best la jugak... ibarat belajar kat luar dewan kuliah gitu
pandai prof pilih tempat...
huhuhu....
aku tak tahu cam mana nak citer scara detailed...
so, aku citer berdasarkan gambar je la ye...

xde la banyak sangat... leceh nak upload banyak-banyak...
gambar semua dekat 200 lebih... hahaha... sikit-sikit je la ye...



ni masa tengah tunggu bas dan penerangan daripada tutor kami
cik farah comeyy!!! sebelum pergi kenalah uruskan budak-budak ni semua....
haishhh!!! busy memanjang ye ko ida! tak habis-habis dengan keje ko tuh~
walaupun diorang ni excited nak gi fieldwork tapi plan untuk hari interaksi
jabatan geografi tidak dilupakan.... bagus...bagus...
korang tengah bincang cam mana nak kenakan junior kan???... hehehe

tu dia... abang hencem kita...(oppsss... nanti skandal marah tuh)
nama dia ni ari... baru je bli nikon dia tuh... so, dia lew yang jadi
photographer kami semua... cayalah! sampai gambar dia pun
tak bagi orang ambik... harap-harap ko tak baca lah ye blog aku ni...


hah! ni dah sampai dah ni... tengah tunggu cik tutor kita bli tiket...
sambil tu posing r semua... gambar ari kat atas tu aku yang ambik...
banyak juga la budak-budak ni dok posing dengan camera ari tuh...
[apasal tak upload???]
[ hahaha... saje je...]

ni kita orang semua dah masuk kat tempat tu...
sekarang semua kena berjalan sejauh 1km.
ye la... nak gi ke ARBORETUM... ala... tempat fieldwork kita orang la...
untuk pengetahuan semua... bukit cerakah dah di tukar nama pada
bulan januari yang lalu...
nama baru nya adalah Taman Botani Negara...
rasa-rasa dah betul dah ni... kurang ingat la aku~

ni la dia apa yang ada kat dalam ARBORETUM tuh...
ye...hutan weh... kena jalan lagi... penat mak tau!
bila sampai ke tempat fieldwork tu aku tak sempat ambik gambar...
prof tengah explain banyak benda... aku record je.. nak menulis lagi...
memang tak sempat ah! 

ni part yang aku paling suka nih! fieldwork tu kejap je...
just a few hours... lepas tu aktivit bebas!!! yehaaa!!!!
aku and da geng bli tiket untuk masuk ke tempat 4 musim kat sini...
tempat tu ikut musim sebenar yang ada kat over sea sana tuh...
yang paling best... sekarang tengah musim winter!!!!
ahhh!!! terlompat-lompat la semua... hahaha!!!!

nah~ dah sampai pun... salji beb... dapat jugak merasa ye..
ko tengah tunjuk apa tu zat? geram nak turun main ea???
dari pondok je la tengok ye...hehehe

excited la korang dapat pegang salji ye???
dulu si Bee ni dek nak sangat main salji... dia ambik frost dalam
peti sejuk je... hahaha... lawak habis...
puas hati ko sekarang??? maklumlah... dapat jugak ko merasa pegang salji
walaupun buatan je... lembut kan salji tu?
berbeza dari yang dalam peti ais kat umah ko tuh!

cantik kan?

ni plak bajet jadi budak UPSR...
5A ye semua... hahaha
mentang-mentang ler result UPSR baru keluar...

ala... dah nak balik la...
ni gambar semua student yang pergi fieldwork tu...
aku dah blah... penat wei... cedok gambar ni pun dari camera ari...

fieldwork ni memang best sangat-sangat ah!!!
dah la esok nya ada hari interaksi...
tengok lah kalau aku rajin... 
aku upload plak gambar hari interaksi tuh!
adoi... weekend aku buang cam tu je...
tak dapat tido sangat... 
tapi sebab benda ni best... aku sukerrr!!!

p/s: aku dah jatuh sayang kat course ni... xde rasa teruk sangat... hahaha...
dan tak lupa... kawan-kawan ku sayang... cayang korang ketat-ketat!

Tuesday, November 15, 2011

WHAT YOU DO???



map worth a thousand of picture
and picture worth a thousand of words...
then you will know everything...
isn't it???

okey... ayat ni aku copy n paste dari salah sorang lecturer aku... 
sekarang ni aku tengah cuba siapkan assignment GIS ni...
carry mark 20% kot... sayang kalau tak score...
minggu ni memang busy giler dengan assignment yang bertambun dan semua 
nye kena hantar minggu ni.... cam nak giler dah ni! hehehe...

masa tengah wat assignmet GIS ni, tetiba je aku teringat ayat lecturer ni.
yang aku higlight tu semua ayat dia ah...
rasa goosebumps pun ada bila teringat ayat ni...
bukan aper... semangat la sikit nak study...

cam gini... kalau kita tanya orang2 especially student r...
ko rasa course ape yang paling best ah?
mesti jawab engineering, medic, biomath, biochem, physics...bla...bla...bla...
then, perasan tak?
semua tuh refer to science! 
then.... how about art or linguistic(study bahasa r)???
haish...

sebenarnya kan... korang tau tak?
setiap cabang ilmu itu ada susah senang nye sendiri...
ko ingat course kat art tu senang ke ah???
aku ada background science but jabatan aku kat art...
susah nak score paper kat art tu... aku tau la! aku dah ambik!
time tu ko budak sains baru tau cam mana rasa susah nye blajar kat sastera tuh!

yang aku perasan budak art ni... diorang ni ada pemikiran kreatif...
contohnya... dalam exam kan kena kaitakan semua benda kat
sekeliling kita dan logik akal semua...
aku tak dapat pikir apa pun time tu... so diorang lagi bagus...
so, tak kira ko ni amik course ape pun... jangan sombong k...
tak de ilmu yang kat dunia ni senang melainkan kita belajar...
hah! tegok... dah lari topik...
nak citer pasal lain, dah keluar benda lain....
k... stop sini.


we map all the things under the sun

berdasarkan semua ayat yang aku highlight ni... just satu benda yang sama..
MAP... yup! aku belajar pasal peta... dan peta ni ada kaitan nye dengan GIS.
GIS ni singkatan kepada geographic information system. kalau aku terang pasal GIS kat sini sampai biler pun tak habis... tau apa benda tu pun cukup je la k... kalau rajin surf kat internet. hahaha!!!

sebenarnya budak engeneering pun blajar GIS ni... but aku bukan budak engineering k...
jauh lagi... aku bukan nye hebat nak ambik engineering sgala tuh!
ok... berdasarkan citer lecturer aku.
budak engin ni blajar GIS memang untuk teknikal...
contoh... nak cari tempat sesuai tuk bina jambatan, tiang letrik and whatsoever lah.
then... hari tu... entah biler aku pun tak pasti...
dia ada persidangan dengan semua member GIS ni...
so ramai ler jurutera semua kan...
then ada sorang engineer ni tanya..
"pensyarah geography buat apa dengan GIS?"
so dia jawab la macam kat atas...
hehehe.... 
sebenarnya GIS ni bley mapping macam-macam wei...
penyakit... kadar jenayah...iklim...manusia... dugong dan semua menatang lain lah.hahaha

so semua benda tu ada kat bumi kan?... cam aku cakap kat atas.
budak engineering guna GIS untuk teknikal but we use it secara sosial.
ye lah... melibatkan semua benda hidup tu...
lecturer aku tu dapat pegi antartika coz dia tahu GIS... 
mana-mana pun perlukan GIS ni. just kat Malaysia ni je kurang meluas.
bagi negara barat sana... GIS ni memang diperlukan sangat.

jadi... benda yang nak aku cakap kat sini...
jangan pandang sesuatu tu luaran je...
korang tak kan tahu selagi korang tak belajar mengenali sesuatu tu.
so, kalau sesiapa yang dapat cos kat U contonya culinary or perhotelan.
just go on je k... mungkin rezeki korang kat situ..
ye ah! aku ada dengar anak member mak aku nangis nak keluar U
sebab tak berkenan dengan cos yang dia dapat...
tak bersyukur langsung!
rezeki ada di mana-mana...
belajar memasak pun ilmu jugak wei!
haish... bebel lagi aku...

jadi... bagi peluang untuk diri sendiri k...
good luck semua!


Wednesday, October 26, 2011

longkang oh longkang

debumm!!!
longkang!
HAHAHAHA!!!!


yup!.. aku jatuh dalam longkang hari ni...
malu kot... nasib baik tak de orang yg tengok...
jatuh saham aku  10 saat... hehehe


pagi tadi aku ada kelas dekat jabatn geologi...
berangan punyer pasal...
longkang le jawab nye...
habis luka...
masa aku jatuh si wani tu kat depan aku.
dia pun tak sedar yang aku jatuh dalam longkang kat tangga tu.
dengan kaki aku yang masih berada dalam longkang...


aku: wani~[suara berbisik]...
wani: eh... macam mana bley jatuh ni? 
          lebih kurang cam tu la ayat wani...
aku: wani... ada orang tak kat belakang?
         aku malu nak bangun...
wani: tak de pun...
aku: sure ni?
wani: ye....
aku: ok... sekarang baru bley aku bangun... hehehe...


aduh!!! berdarah kot! tapi tak kan la nak ponteng class sebab ni.
tahan je la kan... walaupun terasa pedih...
kena masuk class jugak r...
lepas lap luka dengan tissue... aku jalan macam tak de apa-apa.
hihihi... air muka kena jaga beb...
nasib baik kain baju kurung yang aku pakai tak koyak...
kalau tak... malu r wei!
hihihi...


so, pengajarannya... korang jangan ler berangan masa 
tengah jalan... kalau tak maybe kena langgar ke ape...
masyaAllah... nasib baik aku jatuh longkang je...


p/s: jangan! jangan! jangan! jangan! jangan! jangan! berangan masa tengah jalan k!

Thursday, October 20, 2011

RATU FRAME

"Ratu frame"... title ni aku nak bagi kat wani budak
coursemate aku merangkap housemate aku...

wani ni memang layak r pegang title ni... sebab dia tu suka
sangat frame(memerangkap) geng-geng kita org ni...
dia wat cam tu sebab terpengaruh dengan variety show kat korea la tu.
dalam show tu dia org suka kenakan members yg join show tu...
so, wani ni... akibat terpengaruh~
ada je benda yg dia buat untuk kenakan kami nih...
ada ke patut dia matching kan members dia yg baik ni...
uwekk!!! hihihi... termalu la kami ni...
krje framing ni dah berjangkit plak kat housemate aku yg lain...
huh! lagi haru aku nak menahan telinga...
si Ida yg baik hati lagi lembut tu pun dah start join wani to frame others...
xpatut betul!!!
nakal sungguh! bagi sup selipar buatan "Yani semangat" baru tahu.
mana tahu kalau lepas makan sup selipar boleh jd baik...
keh keh keh (gelak jahat)

("Yani semangat" tu gelaran utk coursemate ktorang... dia tu 
selalu je semangat dalam segala hal... suka jadi leader... always bossy and cakap
pun semangat gilerr~... memang tak sekepala ah!... hehehe..jokes ok...)

si wani tu, kalau tengok show tu tergelak terguling habis!!!
katanya untuk rawatan minda... kalau korang yg tension study bley r
nak try tgok show tu... 
tapi aku rasa maybe ramai yg dah tahu pasal show kat korea tu...
maklum lah... ni kan musim k-pop!!!

* running man... tu tajuk show ni...
show ni ala explorace tapi memang lawak giler ah!

so, kalau korang rasa nak tengok... cari sendiri kat youtube...
show ni dah ada english sub... pandai-pandai lew cari yerk~
untuk release tension memang sangat berguna lah.

k...daa... 
wassalam...

Sunday, October 16, 2011

JANGAN PERCAYA!!!!

Assalamualaikum pembuka bicara...

okey... aku nak bercerita sikit pasal kawan lama aku ni..
seminggu yang lepas masa weekend ada X-classmate aku time matrik dulu call.
dia nak ajak aku keluar...
nama dia Intan(bukan nama sebenar).

actually bila si intan ni call aku, aku rasa terkejut la jugak..
ye la... apa hal la dia ni nak ajak aku keluar...
katanya nak makan-makan dengan aku...
pada hal aku dengan si intan ni bukannya rapat sangat.
at first aku menolak jugak la sebab aku busy nak siapkan assignment aku tu.
tapi si intan ni cakap petang pun bley jugak nak keluar...
nanti dia datang ambik aku naik kereta.
aku dengan intan ni lain university.
haishhh... kaya pula si intan ni ada kereta segala.
then intan cakap tu kereta kawan dia.
so, bila aku fikir yang maybe si intan ni saja je nak
eratkan hubungan kami ni... aku setuju je dengan cadangan dia.
dah dia bersungguh-sungguh nak jumpa aku... tak kan la nak menolak kan?

petang nya, intan sampai pada masa yang dijanjikan.
aku naik la kereta kawan dia ni.
semuanya perempuan... pakai baju kurung segala
aku berkenal-kenalan la dengan kawan-kawan si intan ni.
2 orang tu satu U dengan aku... tapi fakulti medic kot...
perghhh...segan aku ni... hehehhe
malu jugak aku... aku ni pakai sempoi je dengan jeans,t-shirt kolej & tudung.
aku tanya la intan, korang nak gi tempat kenduri ke???
intan jawab "x lah... nak gi makan-makan la ni".
okey... aku pun relax r skit.

lepas tu... kawan si intan pun drive...
dah nak sampai cheras gitu...
gilerrr!!! jauh betul mereka nak makan...
aku ingat dia nak makan dekat area U aku je...
lepas beberapa minit... aku nampak sign board tulis" bandar tasik selatan".
apa je yang ada kat sini??? pelik r intan ni...
then kawan si intan pun memberhentikan kereta dekat satu bangunan ni.
ramai sangat orang kat situ... kebanyakan daripada mereka pakai baju koprat.
naik heran aku.... tak kan la si intan ni nak bawak aku makan kat majlis orang.
aku tanya intan... tempat ape ni wei??? apa sal ko bawak aku kat sini...
di cakap... " ala... kawan dia yang ajak.. jom r masuk"
haishh... budak ni... aku rasa nak lepuk je kepala dia...
malu r aku... aku dah la tak pakai formal...
tapi aku ikut la si intan ni masuk... dia budak tudung labuh kot..
tak kan la dia nak wat apa-apa kot...
bila aku masuk bangunan tu... aku naik lif ke tingkat seterusnya.
perghh!!! ramai gila orang.. then... aku nampak kelibat senior kolej aku.
aku dah la hangin! dengan senior sekor tu...
aku pun masuk ke salah satu bilik... ramai orang jugak dalam tu...
rupa-rupanya ada ceramah... aku pun tak tahu apa la dia cakap...
dengar punya dengar... pasal duit rupanya... dia orang cakap pasal perniagaan...
ceh! ingat kan apa... bila la si intan ni nak blah... naik boring aku...
selang 5 minit... orang tu dah berhenti cakap... then di pecahkan beberapa kumpulan.

intan ajak aku duduk paling belakang... apa-apa je la intan ni..
perut aku dah lapar ni... lepas tu ada sorang budak laki berkemeja datang duduk depan aku.
dia kenalkan nama and umur dia . baya aku je kot.
lepas tu dia tanya nama aku, adik beradik dan kursus yang aku belajar kat u.
siot ah mamat ni... semua nak tanya ni apahal..
then bermula lah saat yang aku rasa nak lesing semua orang...
dia cakap pasal perniagaan yang dia join tu..
xboley r sebut kat sini... nanti ada orang panasss plak...
dia cakap dia budak UIA and kursus engineering.
aku ni dengan kursus yang aku ambik kat U tu... confirm ke dapat kerja.
dia tanya aku dapat ptptn ke jpa? aku ckp ptptn je...
lepas tu...dia cakap yang dia dapat jpa... tapi still join benda ni.
gaji dia dah sampai 5 angka.. nanti dapat tolong parents...
tak bersalah ke ambik ptptn tu??? kan tu duit rakyat...
apahal pulak la... dengan dia ni... aku dah naik hot...
dah la mamat ni memperendahkan course aku...
dia tanya aku nanti jadi apa bila dah habis belajar...
cikgu... tu je aku jawab... muka aku dah ketat gilerr... hot sungguh hati aku..
aku pandang je si intan... dia wat tak tahu je...
tempat apa yang dia bawak aku ni...

lepas mamat tu brainwash aku suruh join perniagaan tu...
datang plak kawan intan yang drive tadi...
dia tu tanya soalan yang sama je macam mamat 1st tadi...
dia cuba yakinkan aku suruh join... aku dah makin risau...
bila la aku boley blah ni...  budak tu cakap benda yang sama.
dia ambik farmasi dekat u aku dan tajaan jpa.
dia cakap ramai budak dari fakulti pengajian islam di U aku join benda ni..
entah betul ke tak... lama gila dia brainwash aku.. aku dah sakit kepala...
aku dia je...time dia cakap... yang aku tahu... modal nak join benda tu
anda kena bayar RM769... benda tu berkaitan dengan portal pendidikan...
banyak duit tu... mana nak cari... kalau aku nak free... aku kena cari dua orang
yang lain dalam masa 2 minggu untuk join benda tu... banyak lah lagi dia cakap pasal duit.
dia ingat aku ni mata duitan ke ah?!!! aku tak cakap pun nak join...
aku dah nak bangun dari kerusi... tapi datang la plak mamat yang pakai kot.
dia duduk depan aku... aku lagi panas...
dia pun cuba brainwash aku untuk join...tanya soalan yang sama.
 nama, umur, adik-beradik berapa, parents kerja apa...bla..bla..bla..
hati aku ni dah menggelegak....bila dia nak bagi aku keluar!!!!! mamat tu cakap...
"sebelum ni saya dah pernah jumpa orang yang lagi muka kerek dan lebih ketat daripada awak.
saya bukannya nak duit awak. kita ni sama-sama student tapi beza kita saya ada duit.
gaji saya 5 angka. awak tu ada duit ke?" haish... memang mamat ni nak makan sup selipar agak nya!
aku nak keluar daripada tempat tu!!! aku pandang intan... dalam hati aku...
please bawak aku keluar dari tempat ni...aku wat xdengar je time mamat tu cakap...
kepala aku berserabut gila... then mamat tu cakap lagi...
"saya tak paksa pun awak join. kami ni hanya membuka peluang kepada awak untuk join benda ni.
awak nak keluar kan??? saya tak nak pun duit awak. awak boleh keluar sekarang."
perghh!!! mata aku dah berair... hati lagi la panas...
aku bangun terus dari kerusi tu dan terus menuju ke pintu.
berdentum pintu dek rasa marah aku... apa nak jadi pun jadi lah.
aku tinggal intan macam tu je...samapai hati dia tipu aku...
ajak pergi makan...tapi bawak aku ke tempat entah apa-apa je...
dah la baru jumpa kot selepas setahun...

aku berjaya keluar dari bangunan tu... hari dah gelap... pukul 7 lebih gitu.
masa tu plak hujan... aku tak tahu nak pergi mana...
then aku nampak stesen minyak.. cepat-cepat aku lari menuju ke stesen tu.
then fiza housemate aku  mesej.. "ko kat mana wei?"
terus je aku call dia... dengan tersedu-sedan..." fiza.. tolong aku... bawak aku balik"
fiza dah panik... dia suruh aku cool dan suruh aku cepat-cepat pergi stesen minyak.
sampai kat stesen tu, aku masuk tandas... aku suruh fiza top-up kan..
kredit aku dah habis... lagi susah nak mintak tolong...
aku pusing je...intan dah ada kat situ... aku lagi la panas...
aku sembur dia terus... sampai hati dia tipu aku...
dia cakap nak hantar aku balik...lepas ni kalau aku dah tak nak ada apa-apa dengan dia pun takpe.
 tapi sebelum tu... dia still nak hantar aku balik..aku dah tak boley tengok muka dia.
aku rasa nak lempang je... aku suruh dia balik... pandai-pandai la aku...
aku dah tak percaya dah kat dia... lepas ni mana lagi dia nak bawak aku.
then ida housemate aku plak yang call. dia suruh aku pergi kaunter stesen minyak tu
dan tanya mana jalan paling dekat nak g ktm/lrt. dengan mata bengkak aku tanya la mamat dua
orang kat kaunter tu... mereka cakap jauh jugak la... kena lalu kawasan perumahan yang sunyi.
aku dah tak boleh fikir apa-apa dah. ida cakap... ko kena jadi berani sekarang.
then aku tahan teksi... aku suruh p.cik tu hantar aku kat stesen ktm...
naik teksi lagi selamat daripada aku jalan kaki... nasib baik aku bawak duit lebih...
lepas tu aku naik train ke midvalley then ambik teksi ke rumah aku.
aku bersyukur sangat bila sampai rumah... lepas tu aku n housemate aku keluar makan
dekat cafe yang berdekatan dengan rumah kita orang.. sesi bercerita plak dengan mereka.
lepas ni... aku akan lebih berwaspada bila kawan ajak keluar,
rupa-rupanya... ida housemate aku pun pernah kena.
tapi masa tu dia di sem 2 masa 1st year. dia pun kawan dia yang ajak
tapi dia malas nak cerita... sepupu ida yang laki pun kena jgak pada hari yang sama dengan ida.
ida cakap... lepas kejadian tu la dia jadi rapat dengan sepupu dia.
mereka sama-sama faham perasaan orang kena tipu tu.

aku sedih sangat bila si intan wat aku macam tu... kenapa orang yang
lemah lembut macam intan boleh tipu orang... dengan perwatakan dia
susah aku nak percaya dia jadi macam tu. mak bapak hantar U suruh belajar!
bukan cari duit dan tipu orang... masa jadi student ni belajar la betul-betul.
rezeki kita Allah yang tentukan. kita tak perlu persoalkan rezeki kita. belajar
dulu sampai habis... baru cari duit...
benda tu...banyak fokus kat student...
so, be careful everyone! kalau kawan yang tak rapat sangat ajak keluar,
baik tak payah...kalau nak keluar jugak... bawak kawan ramai-ramai.
 rambut je sama hitam, tapi hati lain-lain.

p/s: aku doakan intan(bukan nama sebenar) akan sedar suatu hari nanti. halal ke duit tu kalau dah tipu orang??? ko cakap je halal... tapi fikir la betul-betul... Wassalam...





Saturday, September 24, 2011

TAK CUKUP!!!

tak cukup! itu lah yang menggambarkan sifat manusia.
manusia ni tak pernah cukup dengan apa yang ada...
termasuk lah diri aku ni....
sepatutnya kita  ni sentiasa bersyukur la kan.

hidup sebagai student ni banyak dugaan nya.
kena lah pandai-pandai bajet kan?
godaan pun banyak.... ye la... godaan nak buang duit~
entah la wey...

sebagai nasihat ... termasuklah untuk diri aku sendiri...
just utamakan keperluan dari kehendak...
masalah nya kalau perempuan ni, banyak la pulak kehendaknya.
haish....
kalau lah ada yang merasa diri tu macam tak cukup jew..
just fikirkan orang lain yang berlambak kat luar sana yang
kurang bernasib baik lagi dari diri kita...

aku bukan nya apa. aku ada la kenal sorang ni.
nak kata loaded pun tak jugak.
tapi dia ni suka sangat lepak dengan budak2 loaded.
kawan aku cakap parents dia ni kerja biasa2 je.
entah la... maybe dia guna duit biasiswa dia kot untuk beli benda2
yang menjadi kehendak nya tu...
manusia... manusia....

bak kata pepatah, entah sape yang cakap~
hidup ni ibarat roda.. hari ni kita senang dan mugkin esok kita susah.
tapi kalau hidup sebagai student ni susah...
insyaAllah segala ilmu yang dipelajari itu akan membantu kita kelak.
tak perlulah nak tunjuk kita ni kaya sebab nak pikat awek ke apa.
bersederhanalah... itu lebih baik...
biasanya orang yang bersusah payah masa belajar ni,
hidup nya akan lebih senang nanti...
tak perlu lah risau kalau kita ni nampak tak berkemampuan...
tapi hati manusia kan ada keinginan untuk jadi macam orang lain.
masa tu, kuat kan tekad untuk lebih berjaya.
moga-moga entry ni menjadi ingatan dan sempadan untuk diri aku sendiri juga la kan.

p/s: hehehe... masa2 wekeend ni la nak muhasabah diri. hati manusia akan menjadi bersih jika selalu di muhasabah termasuk lah ingatan kepada Pencipta yang Maha Esa.

Tuesday, September 20, 2011

salam pembuka bicara... dah lama tak update blog ni kan?~~
busy r.... hahahaha...

so... sekarang ni aku dah duduk kat rumah sewa tu...
hmmm...ok la~ sejuk je and luas plak tu... ruang tamu lew...
tak de lah mewah sangat... just ada washing machine, dapur n peti sejuk jew..
ok la...

ahh...tak tahu la nak cakap apa.. banyak sangat yang berlaku
sepanjang cuti sem hari tu...
handset aku plak rosak dengan sadis nya...
cara kematian nya ialah aku tercampak nya ke dalam mesin basuh..
selepas sejam baru aku sedar ada handset aku dalam mesin basuh tu..
bapak aku plak warning tak nak beli handset baru...
TAK MENGHARGAI!!!! katanya lah...
terpaksa lah aku beli handset murah dengan duit sendiri...
huhuhu...pokai terus!!!

untuk sem baru ni... geng aku dari sekolah dulu masuk universiti sama dgn aku
and cos plak sama dengan aku...
automatically dia jadi junior aku... aku xdew la rasa macam tu pun..
dia tetap geng aku kot... mana bley aku berlagak senior dengan dia...
kawan tetap kawan r...

sekarang ni aku xde mood lagi nak bercerita tentang citer lucu....
serious!!! aku penat skit biler masuk sem baru ni...

Saturday, May 14, 2011

bye bye kolej ku

semalam 13/5/2011 aku dh check out dari kolej...
perghh!!! sayu jew aku rasa...
next sem dh tak duduk kolej dah... selamat tinggal~

pagi tadi plak kawan aku call yg rumh sewa ktorg tu dh confirm..
Alhamdullilah.... aku rasa lega... sebab semua urusan berjalan lancar...
rumah sewa tu kiranya strategik la... ada bnyak kedai dan bas. bas U aku pun lalu situ.
sekarang ni plak aku lepak kat rumah sepupu mak aku...
parents aku akan jemput aku petang ni.. lambat lagi mereka tu sampai..
sepupu mak aku tu plak dh pergi kerja..
so tinggalah aku sorang2 kat rumah...
time duduk rumah dia ni aku dh dapat feel duduk rumh sewa...hihihi

dah la.. aku nk tgok tv. dh lama aku xtegok tv ni..
hari ni aku nk tgok puas2...


Wednesday, May 11, 2011

::akhirnya::

Assalamualaikum pembuka bicara...
 mood: entah ape2

akhirnya setelah lama aku n kawan2 menunggu, list nama untuk stay kolej dh keluar hari ni.
sengal la~ minggu last baru la nak kluarkan benda tu..
so, rasa2 apa keputusannya??? yes!!!! xdpt stay kolej pun~
yang paling mengejutkan... kawan2 aku yang lain pun xdapat stay kolej
ok la skit coz geng2 smua xdpt .... hahaha

so, apa yang aku rasa sekarang bercampur aduk... happy, excited, rasa xde mood n risau..
lps ni duit aku dah tak kena potong dah!!!
jimat sungguh jimat.... woshhh......
cool babe!!! cool~ think positive!
selamat je duduk rumah sewa tuh... ahakz!!! aku rasa dah jadi macam orang dewasa...
lepas ni semua kena fikir sendiri... bil air, bil elektrik, sewa rumah.... huhuhu
ermm...aku happy sebab mak aku on jew aku duduk luar ni..
thanks mum for being supportive n sporting!!!
cuti sem ni aku nak blajar lebih banyak resepi!!!
yeay!!! lepas ni kena masak sendiri....

And untuk orang tu ko jangan gedik2 nak ngorat junior!!! nanti lah ko kalau aku tahu ko gedikzz!!!
hehehe... apa pun tahniah sebab ko dapat stay kolej~  ye lah... ko kan aktif...
aku ni plak wat xtahu jew dengan keadaan sekeliling...
tapi... aku tak menyesal pun... kalau ada jodoh, kita jumpa kat fakulti je lah..
tu pun kalau terjumpa la...lalalalalala... bye!

p/s: doakan  kejayaan aku untuk paper last... 

Friday, May 6, 2011

lemau~

3.17 a.m aku baru taip benda ni hiiiiii....
 APA ada dengan LEMAU...
ok...perkataan lemau ni mesti semua orang tahu...
ye lah...biskut lemau tu...
tapi aku baru jew..ermmm bukan baru jugak la...
aku start tahu yang LEMAU ni digunakan terhadap orang yang xbermaya@lembik
biler aku start masuk U. hehehe... time tu orientasi lerr kiranya...
ada ke patut para feci-->[facilitattor] ni cakap kamu ni LEMAU lah...
ingat aku ni biskut ke aper???? dia cakap kat semua lah...
kami ni kan junior jew time tuh... skema jew...hahaha

adoihh...dah lari topik ni...
aku just nak cakap yang 2-3 hari ni aku sangat lerr lemau..
sebab????
sebab aku tak study pun untuk paper akan datang...
uwarrghhh!!!! semangat aku nak study dah makin pudar...
sebab????
sebab ramai budak kolej aku dah habis paper awal...
jelezzzz nyewwwwww... aku pun nak balik...
tiap2 sem macam ni.... cian lew aku ni..
dah 3 bulan tak balik rumah... boring r makan kat cafe...
risau nyew...
ok2... esok aku kena study ni!!!
kena score la woih!!! [ckp kat diri sendiri]
ape pun tdo dulu!
bye bye mopiko lai lai [trademark adik aku]

3.28 a.m... good night, sweet dreams

Saturday, April 30, 2011

(^_^) BUDAK SENGET (^_^) [part 2]

uwaargghhh.... best betul tido tadi... jam menunjukkan 2.30 pagi...
awal kan aku bangun...heheheh... setelah tension jwb exam dalam seminggu ni...
akhirnya... bley jgk aku tdo puas2 hari ni...tapi exam xhabis lagi r...

skunk ni aku nak sambung citer pasal zaman sekolah dulu...
kawan aku...  si MIRA ni mintak sambung...
time2 cam ni aku rasa elok kot untuk ingat benda dulu-dulu...
haishh...rasa macam tua la plak aku ni...
ni yang part 1 punyer... click jew k... aku dah lama tulis part tu....

sambungan......


selepas nama Geng 12 dirasmikan oleh ketua warden... kami semua bergerak ke dewan makan...
blurr lagi ah tu...  nak di pendekkan citer tu... seluruh budak2 asrama tahu pasal Geng 12...
yang wat publisiti bukan kami k...
saper lagi kalau bukan akak2 senior yang TERSAYANG!!! (xsayang pun..)
ketu warden pun ada jugak citer benda ni kat warden2 lain... aku rasa kan... tinggal kat asrama ni memang untung gilerr... sebab korang tak payah bayar untuk wat publisiti... sebab dah ada wartawan xberbayar yang suke wat gossip2 xlaku nih...
so, aku cadangkan mana2 artis boley r tinggal kat hostel ni kalau nak famous... heeeheeee
dapat nama  Geng 12 ni bukan best pun... semua orang macam aim kami jew... macam lerr jahat sangat...
tiap2 hari rabu dan hari isnin, rutin kami budak2 hostel mesti dengar usrah dari ustaz...
so, kenalah menapak ke surau budak2 laki... time2 ni sesaper nak usha pakwe or awek boley r...
ada r jugak budak2 lain pakai cantik2 skit sbb dpt jmpa pakwe... macam lerr kat skolah esok xley jumpa...
xfaham aku~ macam-macam la bebudak ni...
malam usrah tu aku ingat kan ustaz@cikgu [sebb dia ckgu sains n bukn ustaz betul] yang juga berpangkat warden ni nak bagi usrah pasal agama kat kami...
tapi..tahu x apa tajuk usrah malam tu????
budak hostel ada tubuhkan geng dan berpuak-puak!
fuhhh!!! mantop!... tahu apa cikgu tu cakap???
saya akan cuba pisahkan geng ni! kat hostel ni xpatut ada satu pun geng!
pulak dah.... kami cuma berkawan jew la!!!!! time tu xyah cakap r... hati memang panass ...
rasa macam nak keluar jew dari surau tu... xpasal2 jadi tajuk utama plak...
macam2 lah cikgu tu cakap...aku pun dah xingat dah... dah lama kot...
hasil daripada usrah malam tu... minggu2 seterusnya... kami semua ponteng usrah!
hahaha!!! malas plak nak dengar citer pasal kami lagi...
bukan senang nak ponteng usrah ni! tips nyerr... kami bergelap kat surau perempuan masa budak2 lain nak pergi dengar usrah kat surau budak laki tuh... fuhhh... penat main hide and seek dengan warden and pak guard nih... nasib baik lepasss!!! dah semua anggap kami ni macam budak xbaik...
baik wat perangai buruk teruss!!! kalau pergi usrah pun kami solat secara individu andkadang2 terus blah!
time cikgu bagi usrah kami duduk kat luar surau dan wat kerja skolah...huhuhu
darah orang muda memang panas kan...huhuhu... xpatut betul~
senior yang wat citerr plak wat muka slumberr jew... adoihh...rasa nak cekik jew
dah la wat muka macam baik and buat2 concern plak tu... kami dah tahu la ko yang wat citer tu!
xpayah lerr berlakon lagi... plasstikkk punyerrr pompuan...huh!
lepas dapat nama Geng12 ni banyak kali kami semua ni keluar masuk bilik ketua warden...

sepanjang tinggal kat hostel ni ada beberapa orang ni yang suka sangat cari pasal dengan kami...
happy sangat kot dapat cari pasal dengan kami ni...
diorang tu kami panggil sebagai TIGA SERANGKAI... ye ah...mereka tu 3 orang jew dan selalu jalan bertiga.
tiga serangkai ni aku bagi nama minah, timah dan peah [ of course bukan nama sebenar].
si timah ni pernah sound kawan aku zura ni... dia cakap dia lagi cantik dari zura...
pandai lagi... ape2 lah timah... poyo betul r ko... puji diri sendiri plak...
si peah plak wat citerr kat budak2 hostel yang kami ni meniru dalam exam...
si peah ni sekelas dengan beberapa orang dari kami termasuk aku... minah dan timah plak kelas lain.
minah plak...dia ni suka mengadu and pompuan yang paling plastikk aku pernah jumper..
aku ada cakap x tiga serangkai ni ROOMATE aku??? hahaha!!! malang betul...
kat bilik kami saling memerli jew... tension aku! banyak lah benda yang jadi kat bilik... nak cakap pun segan..
benda ni jadi time aku form 4... banyak lagi benda2 lucu yang jadi... tapi aku xtahu macam mana nak tulis...
kena la tapis2... xkan semua benda nak citerrr....
sorry to say... aku tengah fikir pasal benda lain skunk! FINAL EXAM for semester 2!!!
lepas ni aku sambung lagi k!

3.48 am... nak sambung tido....
p/s: aku rindu korang semua... why she's gone? knp nk lost contact macam tu jew...
aku tahu korang tahu saper "she" yang aku maksudkan... xde berita pun pasal dia..
apa yang dah jadi... many years of friendship... she shouldn't do that because of a love... maybe because of her lover didn't let her to contact us... it's so ridiculous!!! memang kita semua pilih jalan masing2... u pun lain...tapi tu xboley jadi sbb untuk dia menghilang cam tu jew. aku harap dia akan jadi macam dulu... the most "senget" girl... susah payah yang kita alami dulu tetap terpahat dihati...
sangat susah untuk kita survive kat hostel dulu... there's a lot of laugh and tears...but we did it!!!
we have proved that we can success even though they condemn us ... it's good that we survived...
love u friends....

Monday, April 25, 2011

myra! this is 4 u!

weyh myra sizuka!!!
nati aku ado maso aku tulis la pasal tuh...
banyok lajok aku nk citow...
time2 nok exam ni... aku nak baco dulu
aku kena ingat balik time mudo2 mulo...
sabar dehhh....
uwwweeekkkk!!!!!

gano kalu aku citow pasal mu dgn A6???
hahahahaha...baru lawok dop?
jangan mar0h sudoh~
mu nok bnda meletup sgt etek...
haishhh...mu tau dop myra?
bnyk sgt bnda aku nk citow ko mu...
aku rasa nak fly g ukm nuh...
tp gak... mu pehe2 r...
xdop knaikan ore katow...
secret2.....bye!
aku nk g kfc jap...


hari ni exam! (T_T)

hiiiii...ngeeeeeeeeee...... uwaaaaa!!!!!!!!!!! uhuk! uhuk! uhuk! 
exam dah start hari ni.... rasa nak ermmmm....
xbaik cakp benda2 xelok hari nak exam ni...
paper aku hari ni start pukul 3ptg...
yeay!!! time tido...heeeeee....
please...doakan kejayaan aku banyak2...
harap2 semua yang ambik exam tu dapat score la yerk..


hari ni aku bangun awal sangat...
awal ke??? awal la dari biasa....
xsuka r bangun awal2 pagi ni....
tengok....perut dah nyanyi lagu rock dah...
lapar...lapar...lapar!!!!
lex lu.... mkn biskut jap...
biskut jew taraf aku ni.....
dah la... aku nk sambung baca buku...
exam dah dekat tapi study xhabis2 lagi...
study week wat ape???
sorry.... bukan honeymo0n k!
aku wat assignment yang bertambun tuh....
dah la susah kot...
n time aku study week ada class r...
so...aku busy! jgn salahkan aku xstudy k! [penyedap hati]


GOOD LUCK KAWAN2...!!!!
AKU DOAKAN SEMUA DAPAT JAWAB EXAM DENGAN TENANG.
DAN DAPAT SCORE SEMUA SUBJECT... AMIN...

Sunday, April 17, 2011

fikir sebelum tulis!

haishh!!! assignment prof kos n datuk ni xsiap lagi... 
apa nak buat..
aku dengar budak-budak lain ramai yang dah hantar assignment ni...
tinggal aku n my beloved pren jew yang xhantar lagi..  
walaupun mereka tu xsubmit lagi 
tapi mereka dah nak siap kot...
aku ni still merangkak lagi... ngantuk pun ade ni!!! 
padan muka ko!!!! saperr suruh ko tangguh!!!!
 hehehe... marah diri sendiri ok gak!
well...meh sini kita meraban @ merapu tengah2 pagi2 buta ni...skunk pukul 2.49pg!
nasib baik r0omate aku xtido lagi sbb tengah layan korea... teruskan lah wahai r0omate...


ok..aku nak citer skit time aku wat 
assignment kat zaman matrik...
assignment english jew pun... 
tapi lecturer aku tu nak betul2 perfect ah!
katanya nak mendedahkan kpd 
kami ni mcm mana nak wat tesis..
hahaha...so, tiap2 kali hantar mesti kena reject... 
so fussy!!! cerewet la tuh!
penat aku edit balik! tapi susah betul dia nak accept...
nasib aku memang baik sebab telinga 
aku ni dah terima latihan dari sekolah lagi...
ye ah! dah biasa dengar orang marah n membebel... 
nampak sangat suka cari masalah...
mesti lerrr... zaman skolah n remaja datang skali jew... 
jadi enjoy la betoL-betoL!!!
ok! pasal assignment tu kan~ 
aku save file tu dengan nama ( eng ass).
then lepas save benda tu, aku dgn group aku dengan gembira nyew pergi hantar soft copy benda tu.
sampai je kat cubic lecturer tu (kalau kat skolah macam bilik guru jew la) aku terus bagi pendrive r!
time lecturer tu buka aku punyer 
pedrive dia tanya aku mana file tu...
dengan senang hati aku jawab... tu.. yang nama (eng ass).
lecturer tu diam jew sambil check soft copy assignment tu...
then start ler dia punyer membebel suruh ubah sikit lagi...

lepas kita org kluar dari cubic tu ada bdk group aku tanya...
" knp ko tulis eng ass? ko faham x apa maksudnya?"
"owhhh...maksudnya english assignment r! apasal? ada maksud lain ke?"
"lerr...patut la muka ko bukan main selamba lagi...hahaha!!! sengal gilerr ko!"
"nape weyh??? cakap r...."
"betol ke ko xtau? ke ko wat xtau...sengal giler2 ah ko! hahahaha!!!"
"entah la ko ni! malu aku nak cakap!"
"weyh!!! cakap jew la maksud nyew...aku betul2 xtau nih!"
"ko balik cari dalam kamus apa maksud ass tuh! hahahaha!!! adoih! sakit perut aku gelak. 
ke ko nak aku cakap jgk... ishhh...malu ah aku!"
giler ke aper mamat n minah ni gelak kat aku... bukan nak bagi tau apa maksudnya
xbley jadi ni... baik aku call roomate aku kat bilik...[ckp dlm hati]

korang tau x  apa maksud nyerr????
ass ==> benda tu mencarut la!!!! gilerr!!! malu aku! 
patut la gelak sakan budak dua orang tu... 
kalau nak tahu taip kat google translate...
adoihh!!! macam mana aku nak jumpa lecturer tu... 
wat xtau sudah lepas ni...
sengal gilerrr... ye la... aku ni kan baik.. 
mana pernah terdedah dengan benda yang macam tu...
malu gilerrr weyh!!! adoih!!! so hafal la kamus tu sampai ingat... lain kali xdew la tersilap cam tu.
conclusion nyer... lain kali tulis nama file apa2 pun dengan nama penuh...



Thursday, April 14, 2011

excuse me!!! [ versi kena tengking}

"excuse me, could you give me those marks after this?" [bdk international]

"huh???" "ermmm"

(Hish minah ni! dah la datang lambat! senang2 jew nak mintak. ramai lagi budak lain yang datang awal tgh tunggu nak tgok markah ni... lantak ah ko) [ckp dlm hati]

"cepat tengok markah wei...tengok semua markah kawan2 kita"
"xsempat la kot... banyak sangat ni, tengok yang kita punya jew la"
"ok dah siap! bagi kat budak sebelah kiri ko"

" excuse me!!! didn't i told you that i want to see the marks! oh my god!!! is it because i'm speaking in different language that you don't understand me???!!! i ask you to give it to me!!!"

"err..it's because they ask first before you"
[tunggang langgang cakap sbb  terkejut dek kena tengking kat budak international tu]
hahahaha...

" owh F@j@i (nama kwn dia...international la jgk), could you give that to me after this and bla..bla..bla"


minah asing tu dah membebel dah..dah la suara kuat giler tengking kami yang baik ni...hihihi
aku kat sebelah kawan aku tu senyum jew... lucu plak tengok minah asing tu marah
nasib baik la budak2 yang still ada kat dewan kuliah tu tak ramai sangat...
kalau tak malu jgk... yang still ada kat situ pun tengok macam xdew perasaan jew
semua macam pelik jew! senyum jew la aku... nak cakap apa lagi
miss kalau ko nak cepat datang la awal!
dah la ko ni slalu jew pot0ng barisan... senang2 ko jew nak cepat!
dah orang tu tanda dulu dari ko... sabar jew la!!!
lagi satu...orang yang aku bagi markah tu kawan ko jugak!!! siot la ko ni... mintak la dengan dia!
dengan kawan sendiri pun nak berkira
mesti kob sakit hati kan??? ni lah yang budak lain rasa bilerr ko selalu jew tarik attendance.

kawan aku yang budak terengganu tu dah bengang gilerr dengan minah tu
then dengan slumberr nyew dia cakap
" owhh...bangang ah mu!!!"
[xkisah la minah asing tu faham x... asalkan puas hati...huhuhu]
aku dah tergelak2... lawak siot...
kawan aku cakap rasa nak tengking minah tu dalam slang trengganu jew...
biler aku imagine benda tu lagi rasa lucu...hahahaha....

Friday, April 8, 2011

e@@m around the corner

exam is around the corner!!! risau betoLL aku ni... dah la ada test Bio Cell hari sabtu ni...
harap2 aku ingat semua yang aku baca... 1 lagi! aku risau betul dgn test2 Bio organism yg aku dah buat tu..

susah gilerr test subject tu.. aku rasa blank biler jawb soalan... tak tahu lah apa yang jadi dgn 40% utk test tu..
aku ingat aku boleh score bio org ni.. tapi nampak macam kelam jew... terlau bnyak yag perlu di hafal..
kigdom, phylum, order class, species aND macam2 lagi.. huhuhuhu... tak tahu lah apa nak jadi..
apa la nak jadi dgn PNG aku sem ni... risau w0ooo...


arghh!!!! risau sangat2.... study, study...study!!!!!!
nanti kul 12.00 tgh hari plak bdk2 coursemate aku nk wat discussion utk Bio cell..
sorry girls... i think i couldn't make it... but i'll try...
tak kan la nak gi discussion dgn otak kosong... huhuhuhu...

Sunday, March 27, 2011

persahabatan @ cinta

skunk ni aku nk citer pasal salah sorng kaWaN aku ni... nama di rahsiakn k!
kita panggil dia girl k!
citer ni sal cintan cintun skit... hihihi... aku tak tau apa punnnnnn~~~
Kisah bermula biler s0rng boy ni luahkn prasaan kat dia.. ceWwwahh!...
time tu plak dia ni bru clash dgn pak we dia.. s0, boy tu kira nya bley jd pngubat hati r..
maSaaLah nyew skunk ni.. girl ni anggp boy tu sbg kwn baik jew..
haisshh... ktanya dia sgt syg kn pershbtn di0rang... tp kalau kita pikir 
byk(100x) kali~ kalau lah korang couple dgn kwn baik ko, nanti dh jd lain dah...
mksudnya hbgn korang dh xmcm dulu da... nk ckp lps pun dh kira xbley r...
s0, girl tu tolak r cinta boy tu demi xnak kehilgn kwn baik dia.
then... masa teruss jew berlalu...hehehe.... bdk berdua tu stiLL lg jd kwn..
tapi... dh lain skit r... ye arhh... malu kot lps ckp sal cintan cintun tu...
susah r nk tgok diorng berdua lepak sama2.. dulu tiap2 hari lepak kot...
aku pun join r skali skala... tumpang dgr g0ssip r...hahaha!!!

suatu hari!!! jeng! jeng! jeng! b0y tu msg kat girl ni ckp yg dia dh jatuh hati kat kwn kepada girl tu...
oh no!!!!!! arrghh!!! trkeZut beruk girl tu... time tu... girl tu rasa mcm dia dh khilgn sesuatu.
hmmm...rasa mcm benda yg dia syg dirampas!.. lps tu hbgn diorng terus jd lain..
sgt jarang r jumpa... kalau dlm apa hal pun msti nk mgelak dari jumpa..
girl ni xckp apa2 kat kwn2 dia termsuk aku... dia wat muka ok jew...
tp girl~~~ kita orng dh lama prasan r... just xbgi tau ko jerk! tggu dlu ko nk ckp apa..
then time kita sama2 mkn kat cafe tetiba jew ko ckp yg ko angau...
nape la plak... rupa2 nyew ko angau kat b0y tu...
lastly ko ckp jgk prasaan sbnr ko... aku  faham apa yg ko rasa...
tp boy tu dh ada org lain dlm hati dia... 
aku xtau r sama ada dia pilih kwn ko untk wat ko jelez ke ape.
kita xkan tahu apa yg ada dlm hati 0rang lain...just wait n see je..
mcm yg ko kata ko ingat boy akn tggu ko , tp dia x tggu... dia berpaling arah~
 dlm dunia ni susah nk cari yg setia.. aku pun xtau nk ckp apa time ko citer psl bnda ni..
sabar k! sprti kata some0ne tu... cinta tu hnya smpingan jew..
bnyk lagi bnda yg kita kna buat dlm dunia... xsmpt pun nk pikir hal cam tu...
ape pun...just prcaya kalau ada jod0h tu... ko dgn dia stiLL brsama...
there's someone out there that will be much much better than him <3